125 namen voor suiker

125_namen_van_suiker

In mijn blog over het lezen van etiketten schreef ik over het belang van het goed lezen van de etiketten. Als je bezig bent met afvallen of gewoonweg gezond wilt eten, dan let je onder andere op de koolhydraten en suikers die in het product zitten.

Maar de fabrikanten maken het ons niet altijd makkelijk. Want welke ingrediënten zitten er nu in? Soms zie je de E-nummers en soms zie je de naam van de E-nummers. En daar zit bij suiker nog een addertje onder het gras. Tot nu toe heb ik 125 namen kunnen vinden voor suikers. Van sommige had ik zelf nog nooit gehoord.

Om je een beetje te helpen heb ik de voor mij bekende suikers op een rijtje voor je gezet. Ik heb ze handig voor je in een pdf gezet, zodat je de hele lijst kan uitprinten en mee kan nemen bij het boodschappen doen. Zo heb je een handig naslagwerk in gevallen waar je twijfelt of er suiker in zit.

Ezelsbruggetje

Het is natuurlijk geen doen om alle namen te onthouden en om nou de hele tijd met zo’n lijst rond te lopen, daar heb je waarschijnlijk ook niet altijd zin in. Daarom een ezelsbruggetje om het je te vergemakkelijken.

  • Een hele logische is natuurlijk alle namen waar suiker in staan
  • Dan kan je ook alle namen waar stroop, honing, nectar of siroop in staan bij elkaar voegen
  • En natuurlijk alle woorden die eindigen in -ose.

Vergeet niet dat in de ingrediëntenlijst alle producten op volgorde staan van hoeveelheid. Het meest gebruikte ingrediënt wordt als eerste genoemd en het minst gebruikte, als laatste.

Om suikers helemaal te vermijden is lastig, maar let wel op dat alle kleine beetjes, zonder dat je het doorhebt, een grote hoeveelheid kan worden.

Deze lijst is waarschijnlijk nog niet eens helemaal compleet, dus als je nog een naam hebt voor suiker, schrijf ze dan hieronder in de reacties. Ik pas de lijst aan en zo heeft iedereen baat bij jou kennis.