Deze 5 voedingsmiddelen zijn stiekeme dikmakers

Stiekeme_dikmakers

Wil je graag op gewicht blijven, maar kom je toch aan? Of doe je ontzettend je best om af te vallen, maar lukt het niet? De stiekeme dikmakers kunnen de oorzaak hiervan zijn. Maar wat zijn nou eigenlijk stiekeme dikmakers? Dit zijn voedingsmiddelen die heel gezond lijken of “light” lijken, maar stiekem toch veel dikmakende suikers bevatten. Ik geef je 5 voorbeelden van stiekeme dikmakers.

1. Vruchtensap

Veel mensen denken dat vruchtensappen gezond zijn, maar wist je dat een glas (sinaasappel)sap net zoveel suikers bevat als een glas cola? Er zitten maar liefst 4 klontjes suiker in! Helaas gaan ook alle gezonde bestanddelen, zoals vezels verloren bij het persen. Dit geldt helaas niet alleen voor sap uit een pak, maar ook voor vers uitgeperste sappen. Dus dit is echt een dikmaker die je snel uit je eetpatroon zou moeten halen.

2. Ontbijtgranen

Vind jij ze ook zo lekker, die knapperige ontbijtgranen in de ochtend? Maar wist je dat die knapperige bite veroorzaakt wordt door een hele lading ongezonde suikers? Het blijft altijd belangrijk om de etiketten te lezen. Je kan ook kiezen voor een bordje havermout of wat dacht je van een gebakken eitje, een heerlijk eiwitrijk ontbijt.

3. Zuivel met een vruchtensmaakjes

Je kent ze vast wel, de zuiveldrankjes en yoghurts met 0% vet. Maar dat wil niet zeggen dat er geen suikers in zitten. In tegendeel zelfs, minder vet betekent vaak meer suiker. Hoe meer claims er op de verpakking staan, zoals ‘nu met nog minder vet’ of ‘van nature vetarm’, hoe groter de kans dat je misleid wordt. Een schaaltje magere vruchtenyoghurt levert al snel 6 klontjes suiker op! Ook hier geldt dat het lezen van etiketten ontzettend belangrijk blijft. Vergelijk de volle varianten maar eens met de magere varianten en je zult versteld staan.

4. Ontbijtkoek

De naam zegt het eigenlijk al. Ontbijtkoek is niet veel anders dan andere koeken. Dit geldt ook voor eierkoeken. Beide koeken bevatten veel suikers en weinig andere waardevolle voedingsstoffen. Ha, hoor ik je denken, je hebt nu ook Ontbijtkoek Zero. Ja inderdaad, daar zitten geen toegevoegde suikers, maar als je op de verpakking kijkt dan zitten daar bij Pijnenburg per portie van 30 gram toch nog zo’n 16 gram koolhydraten, waarvan 0,6 gr suikers. Hoe zit dat dan? De Ontbijtkoek Zero is gezoet met Xylitol, maar door de Rogge krijgt het toch suikers. De Pijnenburg Zero is dus wel een betere keuze, maar persoonlijk zou ik ook hier wel mee oppassen.

5.  Light frisdranken

En nu komen we bij de light frisdranken aan en ik hoor je al denken, “daar zitten toch geen suikers in”? Light wil niet anders zeggen dat er 33% minder koolhydraten (suikers), vet of energie in zit dan het ‘originele’ product. Bij cola light zijn de suikers vervangen door zoetstof, maar er zijn ook light dranken, waar 1/3 van de suikers zijn weggelaten of vervangen door zoetstoffen. Bij deze laatste dranken, krijg je dus onbewust toch veel meer suikers binnen dan je verwacht. Dus zelfs bij de Light frisdranken blijft het belangrijk om de etiketten te lezen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van stiekeme dikmakers. Ik hoor graag of jij nog aanvullingen hebt op deze lijst. Deel ze door hieronder een berichtje achter te laten in het onderstaande reactieveld.