Afslanken! Makkelijk of moeilijk?

Afslanken_makkelijk_of_moeilijk

Makkelijk? Wie zegt dat afslanken makkelijk is? Ik denk dat weinig mensen je zullen vertellen dat afslanken makkelijk is.

Afslanken is een hele klus

Afslanken is een hele klus, zeker als je wat meer overgewicht hebt, ben je een poosje bezig om mooi slank te worden. Meestal jojo je een paar keer op en neer, en als uiteindelijk het gewenste resultaat behaald is, lukt het maar kleine groep om dat gewicht ook vast te houden. Wat is het toch dat het zo moeilijk maakt?

Welke redenen heb jij om niet af te slanken?

Er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom afslanken niet lukt. Ik ben verslaafd aan koek; ik heb honger; ik voel mij zielig; niemand steunt mij; al die feestjes maken het onmogelijk; ik heb geen tijd om te sporten; ik heb nog teveel eten in huis; ik wil genieten van het leven; ik heb altijd snoep in huis voor de kinderen, ik heb veel zakelijke afspraken en ga zo maar door. Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom het fout gaat.

Een reden is geen reden

Elke reden dat je voorwendt , is eigenlijk geen echte reden, maar een excuus (de medische oorzaken even buiten beschouwing gelaten natuurlijk). Al die uitvluchten geven aan dat je eigenlijk nog niet wil afslanken. Het zijn echter geen redenen waarom je niet kan afvallen. Want als je echt moet, lukt het je wel. Misschien niet alleen, maar dan zoek je hulp om echt af te slanken naar de kledingmaat en het figuur dat jij voor ogen hebt.

De bekende knop

Het zijn dan ook al die redenen die je ervan weerhouden om niet af te slanken, en jou bij de oh zo bekende knop waar iedereen over spreekt, weghoudt. “Als de knop om is gaat het vanzelf” of ”Als eerst die knop maar eens om is!” Dus dan is de vraag: waar zit die knop, en hoe zet ik hem om?

Waarom wil je afslanken?

Allereerst wil je duidelijk hebben waarom je wil afslanken. Dus neem een stuk papier en ga nu eens helemaal los, schrijf zoveel mogelijk redenen op waarom jij wil afslanken. Hierbij kan je denken aan: ik voel mij zekerder als ik slank ben; ik kan mijn schoenen makkelijk aan doen als ik slank ben; ik kan leuke kleding aan als ik slank ben; ik voel mij aantrekkelijk als ik slank ben; mijn knieën en rug doen minder pijn als ik slank ben, het is beter voor mijn bloeddruk, ik kan weer makkelijker leuke dingen met mijn kinderen ondernemen, etc. Als je duidelijk hebt dat je eigenlijk wel heel veel redenen hebt om af te slanken, ga je bepalen wat voor jou het beste werkt.

Kies een afslankmethode die bij je past

Het onderwerp wat in boekvorm het best verkoopt is koken en diëten. Er is dan ook een ruime belangstelling voor “de” manier van afvallen. Verassing: er is echter geen beste manier! Van alle mogelijkheden om af te slanken zijn er een paar die goed bij jou passen. Dus zoek datgene wat jou het meeste aanspreekt. Ga je een dieet volgen waar je niet van geniet, dan houd je het nooit lang vol. Ga je intensief sporten, terwijl je er een hekel aan hebt, zit je aan een jaarabonnement vast waar je geen gebruik van maakt. Dus kies iets wat bij jou past. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om af te slanken, dus start een zoektocht naar wie jij bent en wat jij van een realistisch afslankprogramma verwacht.

Zoek een coach

Uit allerlei studies is gebleken dat mensen die afslanken onder begeleiding van een coach minder moeite hebben om hun streefgewicht te halen. Ook blijven zij langer op hun streefgewicht, en is er een kleiner percentage dat een terugval heeft. Ga dus bij jezelf te raden of jij het prettig vindt om door een coach begeleid te worden. Zo ja, zoek dan iemand die je vertrouwt en waar jij je prettig bij voelt.

Beweging is belangrijk

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is als je gaat afslanken. Dit is makkelijk uit te leggen. Een kilo spieren gebruikt in rust 70 calorieën per dag, terwijl een kilo vet maar 4 calorieën gebruikt. Met sporten stimuleer je jouw spieren waardoor deze zwaarder worden. Gevolg is dat je dagelijks een hogere verbranding (basisstofwisseling) hebt en dus minder snel aankomt. Daarnaast verbrand je met sporten natuurlijk ook de nodige calorieën, waardoor jouw vetreserves worden aangesproken.

Echter niet iedereen houdt van sporten, of heeft er tijd voor. Daarnaast is er een groep mensen die om medische of fysieke redenen niet kunnen sporten. Voor al deze mensen zijn er ook oplossingen te vinden in bijvoorbeeld spier verstevigende behandelingen. Belangrijk is als je gaat lijnen dat je een combinatie maakt met voeding en beweging. Hoe je dat invult is aan jou. Kies wat bij jou past, en wat jou ondersteunt, en vooral wat je vol kunt houden.

Water drinken

Jij weet dat je altijd voldoende water moet drinken. Zeker als je gaat lijnen is dit extra belangrijk. Ongeveer de helft van de lijners heeft daar echter moeite mee. Maar dit is van cruciaal belang als je daadwerkelijk gewicht wilt verliezen. Wanneer je gaat lijnen, worden de opgeslagen vetten uit jouw lichaam verbrandt. Het grootste deel van deze afvalstoffen verlaat het lichaam via de urine. Dus als je veel vet gaat verbranden, maar niet drinkt, dan kunnen deze afvalstoffen niet weg waardoor het gewichtsverlies minimaal is.

Belangrijkste ingrediënt: motivatie

Als je alles (dieet, bewegen en water drinken) bij elkaar optelt dan ben je er nog niet. Het belangrijkste ingrediënt van een succesvol afslankprogramma is toch wel motivatie. Als je niet gemotiveerd bent om het vol te houden, is het behalen van de eindstreep heel moeilijk. Zorg dus dat je voor jou zelf iets essentieels vindt wat jou motiveert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beloningssysteem. Vraag vrienden of jouw partner om je te steunen als je een mijlpaal bereikt hebt. Dit in de vorm van een dagje uit, een gezond in het dieet passend etentje, of een cadeautje als je weer een volgend doel gehaald hebt. Je zult merken dat, als je jouw vrienden erbij betrekt het ook makkelijker is vol te houden, omdat zij beter rekening met je kunnen houden. Op een feestje zullen dan ook dieetvriendelijke hapjes op tafel staan. Ook hier geldt weer dat je iets moet zoeken waar jij je lekker bij voelt.

Heb jij goede tips of ideeën om afslanken makkelijk te maken, laat het hieronder weten, zodat wij er allemaal van mee kunnen profiteren.