Bewust en verantwoord boodschappen doen

Verantwoord_boodschappen_doen

Je wilt graag je gewicht verliezen of onder controle houden. Daar hoort een gezonde leefstijl bij en daarvoor moet je verantwoord boodschappen doen bij. Maar waar begin je? Zoveel keuze, je ziet door de bomen het bos nier meer. Welke producten zijn nou echt verantwoord en welke hebben alleen een verantwoord imago? We hebben een aantal tips voor je opgesteld die je (hopelijk) helpen om verantwoord boodschappen te doen.

Bekijk wat je nog in huis hebt

Klinkt logisch, maar bekijk voor dat je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Wat heb je nog allemaal liggen in de voorraadkast, koelkast en vriezer?  Hou hier rekening mee met het maken van je boodschappenlijstje. Soms kan het handig zijn om grotere porties te maken. Het bewaren van kliekjes in de vriezer of de koelkast, kan je tijd besparen als je weinig tijd hebt om te koken of als je gewoon laat thuis bent.

Bereid je voor

Neem de tijd om te bedenken wat je de aankomende week wilt eten en maak er een boodschappenlijst voor. Wat zijn je rustige dagen en wat zijn je drukke/late dagen en kies daar bijpassende maaltijden voor. Als je rekening houdt met je drukke/late dagen, heb je minder de neiging om dan te kiezen voor een kant-en-klaar maaltijd of fastfood.

Lees en vergelijk etiketten

We kunnen heb niet vaak genoeg zeggen. Neem de tijd, tijdens het boodschappen doen, om de etiketten te lezen. Op bijna ieder product staan de voedingswaardes vermeld. Kijk hoeveel calorieën, koolhydraten en eiwitten een product bevat. Door onderling producten met elkaar te vergelijken kun je beoordelen of het product bijvoorbeeld een verantwoord tussendoortje is of niet. Bovendien staan de ingrediënten op het etiket vermeld. Deze ingrediënten informeren je over de grondstoffen die in het product zitten. Het ingrediënt dat het meeste in een product zit, staat vooraan en het ingrediënt dat er het minst in zit achteraan. Wanneer suiker tussen de eerste vier woorden in de ingrediëntenlijst staat, dan weet je dat je niet verder hoeft te kijken omdat het product te veel suikers bevat.

Verpakking

Grootverpakkingen zetten eerder aan tot overeten dan producten die per stuk verpakt zijn. Kies eerder voor kleine verpakkingen en niet voor grote, hierdoor kun je de schade beperken indien je een minder verantwoorde keuze maakt.

Ga boodschappen doen met een volle maag

Studies hebben het uitgewezen. Door boodschappen te doen met een volle maag voorkom je dat je onverantwoorde producten in huis haalt zoals koek, snoep, chips en dergelijke. Laat je niet verleiden door aantrekkelijke aanbiedingen. Wat je in huis haalt, eet je tenslotte ook op.