Fruit! Gezond of ongezond?

Fruit_gezond_ongezond

Tegenwoordig hoor je steeds meer dat fruit helemaal niet zo goed voor je is als altijd werd gedacht. Klopt dit nou wel, of is dit een fabel? In dit artikel probeer ik je antwoord te geven op deze vraag.

Ja, fruit is gezond!

Fruit heeft heel veel gezonde aspecten. Zo zit het bomvol vitamines en anti-oxidanten. Het ene fruit heeft meer van het ene, en het andere fruit bevat weer andere samenstellingen. Daarom is variatie in het eten van fruit zo belangrijk, om een gevarieerd aanbod van vitamines en anti-oxidanten binnen te krijgen.

Ja, fruit is ongezond!

Fruit bevat ook heel veel fructose, oftewel suiker! En dat is nou weer niet zo gezond. Daarom is een teveel aan fruit ook niet slim. Wij horen vaak van onze klanten, ik eet gezond, lekker veel fruit, maar ik val niet af. Helaas is veel fruit funest voor jouw lijn. Daarom adviseren wij ook om maximaal 2-3 stuks fruit per dag te eten.

Fructose is suiker dat uit fruit komt. Suiker betekent koolhydraten en calorieën. Dus je begrijpt, veel fruit is veel fructose, wat dus ook veel koolhydraten en calorieën betekent. Nou is het ene fruit lager in fructose dan het ander. Een banaan bijvoorbeeld is niet alleen hoog in fructose, maar bevat ook veel vezels. Een dubbele koolhydratenbom dus. Beperk het eten van een (kleine) banaan dan ook tot maximaal 2 keer per week.

Van fruit krijg je snel weer honger

Fruit wordt gezien als een lekker en gezond tussendoortje. Echter je krijgt vaak snel weer honger na het eten van fruit. Dat terwijl fruit voldoende suikers bevat om je zeker voor een uurtje of 3-4 energie te geven. Hoe komt het dan dat je snel weer trek hebt na het eten van fruit? Als je suikerhoudend voedsel, zoals fruit, eet, maakt het lichaam een flinke stoot insuline aan om dit te kunnen verwerken. Het lichaam is slim en economisch en als het gegeten fruit is verwerkt door de aangemaakte insuline, heeft het lichaam nog een flinke voorraad insuline over. Het lichaam vind dit zonde en probeert jou te vertellen dat het nog insuline over heeft om meer voedsel te verwerken. Aangezien jouw lichaam niet direct tot jou praat, zal het een signaal afgeven dat jij herkent, en waarop jij kan reageren. Dit signaal bestaat uit een rommelende maag, je denkt dat je honger hebt, en gaat weer op zoek naar iets te eten. Door het eten van een aantal noten (bv walnoten, amandelen, pecannoten of hazelnoten) tijdens jouw fruitsnack zorg je ervoor dat jouw lichaam niet een piek aan insuline aanmaakt, maar alleen datgene dat nodig is voor het verwerken van het fruit. Gevolg, geen hongergevoel meer en de noten zijn ook nog eens super gezond!

Fruit eten of fruit drinken?

Als je voedsel verwerkt verandert de samenstelling van het voedsel. Als je bijvoorbeeld fruit uitperst, komt er veel meer fructose vrij en door het blootstellen aan zuurstof vervliegen de vitamines en anti-oxidanten snel uit jouw glas sap. Daarnaast gebruik je vaak meer fruit, voor het maken van dat lekkere sapje, dan wanneer je het fruit zo eet. Het gevolg is dan ook een lekker sapje dat rijk is aan suiker. Daarom adviseren wij ook om fruit te eten en niet te drinken. Wil je het wel drinken, pers het dan zelf en drink het gelijk op. Hoe langer het staat, de meer suiker en minder vitamines.

Conclusie

Fruit is super gezond, als je het maar met mate eet (liever niet drinkt), altijd in combinatie met een aantal noten.

Ken jij nog meer voor- of nadelen van het eten of drinken van fruit of wil je jouw ervaring delen, schrijf het hieronder op. We horen graag van jou!