Hoe belangrijk is etiketten lezen en waar let je op?!

etiketten_lezen

Afgelopen vrijdag kregen wij een mail van PowerSlim. Dat gebeurt wel vaker, maar dit keer kwam het ook met een waarschuwing. Heb blijkt namelijk dat op de nieuwe pakjes van Wicky (kinderdrankje) met grote letters staat “30% minder suiker”. Dat is mooi zou je zo denken, maar als je beter kijk staat er : “30% minder suiker dan vergelijkbare kinderdranken”. Nog steeds mooi zou je denken. Maar bij vergelijking van een oud pakje van Wicky, blijkt dat er bijna 50% meer suiker zit in de nieuwe verpakking! Van 4,7g/100ml naar 7,3g/100ml!

Nog een voorbeeld. Afgelopen december heeft een aantal supermarkten hun light pindakaas uit de schappen gehaald. Om een product ‘light’ te mogen noemen, moet er 30 procent minder vet, suiker of calorieën in het product zitten, én moet worden vermeld wat er minder in zit. Er zat dus 30% minder vet in, maar er zat ook zo’n 450% meer suiker in dan in een pot normale pindakaas!

Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om etiketten te lezen en te blijven lezen. Let niet te veel op de grote kreten, maar kijk wat er echt in zit. Wat zijn dingen om op te letten?

Als je wilt letten op je koolhydraatinname, kan je het best kiezen voor producten met minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram. Maar ja, soms zie je de term, koolhydraten waarvan suikers. Wat betekent dat dan? Zijn de koolhydraten en de suikers gelijk (koolhydraten 3, waarvan suikers 3) dan zijn er geen extra toegevoegde suikers en heb je te maken met de natuurlijke suikers uit het product zelf.

Hoe vind je dan de toegevoegde suikers?

Op het etiket zijn er 2 zaken waar je op moet letten

1. Voedingswaardetabel

Deze tabel bevat informatie over de totale hoeveelheid energie die het product levert. Dit is onderverdeeld in onder andere koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen. Hier vindt je dus ook de term “koolhydraten, waarvan suikers”.

2. Ingrediënten

Hier vind je alle grondstoffen die in het product zitten. Denk hierbij aan suikers, zouten, smaakmakers, vulstoffen, water en alles wat nodig is om het product te produceren. Het meest gebruikte ingrediënt wordt als eerst genoemd en het minst gebruikte als laatst. Alle ingrediënten moeten erop staan, dus ook E-nummers (als nummer of volledige naam). Als stelregel kan je ervan uitgaan dat hoe langer de ingrediëntenlijst is, hoe bewerkter het product is.

Staat er onder de ingrediënten het woord ‘suiker’ of een andere benaming voor suiker, dan heeft de fabrikant er suiker toegevoegd. Laat je niet misleiden door de term ‘natuurlijke suikers’. Dit zijn heel geconcentreerde suikers, uit vruchtenconcentraten,  en al met al, valt dit gewoon onder het kopje suikers en wil je dat vermijden.

Dus als er in de ingrediëntenlijst geen suikers of andere benaming voor suikers staat dan zitten er alleen natuurlijk suikers in het product. Als het aantal koolhydraten waarvan suikers dus in dit geval niet te hoog zijn, kan je dit product gebruiken.

Ik adviseer je dus om goed te kijken naar de etiketten van de producten die je eet. Zijn ze echt zo gezond? Zitter er ‘stiekeme’ suikers in? Neem de tijd, want het boodschappen doen zal wat langer duren. Maar wil jij niet voor jezelf maar ook voor je gezin niet weten wat je eet? Soms kan je dankzij de etikettering begrijpen waar het verschil in prijs zit van de vergelijkbare producten.

Hoe ga jij om met de informatie op de etiketten? Wat vind je lastig of juist handig op de etiketten? Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit blog? Deel je opmerkingen en/of vragen hieronder zodat wij hier jou en de rest van de lezers verder mee kunnen helpen.

Groetjes,

Stephanie