Hoeveel kan ik gezond afvallen in een week tijd?

gezond_afvallen

“Ik wil snel afvallen!” Deze kreet horen we regelmatig in de studio’s van Body Unlimited. Veel mensen denken dat als ze even streng lijnen, de kilo’s eraf vliegen en eraf blijven. Niks is minder waar. Als je snel afvalt, zitten helaas de kilo’s er ook weer snel aan. En vaak meer kilo’s dan dat je was afgevallen! Het is gezonder voor je lichaam, maar ook duurzamer als je langzamer afvalt. Laten we eerst eens kijken naar hoe het lichaam werkt.

BMR – Basale Metabolische Ratio

Ieder lichaam heeft een BMR. Het BMR wordt uitgedrukt in calorieën, en geeft aan hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om je lichaam te voorzien van energie om alle lichaamsprocessen uit te voeren. Zo wordt je lichaam op temperatuur gehouden, groeien je nagels en haren, wordt het bloed rondgepompt en doen jouw organen hun werk. De nodige energie die je iedere dag levert door te bewegen is niet opgenomen in het BMR.

Een voorbeeld

Stel jouw BMR is 1350 calorieën per dag, dit is exclusief beweging. Uitgaande van minimale beweging per dag tellen we er 350 calorieën bij op. Totaal verbruik je dus iedere dag minimaal 1350 + 350 = 1700 calorieën. Als je gewicht wil verliezen, oftewel vet verbranden, zal je dus minder dan 1700 calorieën moeten gaan eten, of meer gaan bewegen of (en dat is de beste optie) een combinatie van de twee.

Stel nu dat je 1200 calorieën gaat eten per dag, dan houd je dus 500 calorieën over, die je lichaam wel nodig heeft, maar niet uit de voeding krijgt. Jouw lichaam zal deze calorieën dan uit de vetreserves halen, en op dat moment ga je afvallen.

Eén kilo vet

Om een kilo vet te verbranden heeft jouw lichaam ongeveer 7000 calorieën nodig. Als je, zoals in het bovenstaande voorbeeld 500 calorieën per dag afslankt, ben je dus 14 dagen bezig om één kilo vet te verbranden. Helaas vinden veel mensen dit veel te weinig als zij op dieet zijn.

Extra calorieën verbranden met bewegen

Met bewegen kan je jouw dagelijkse calorie verbruik flink opschroeven. Zo kan je tijdens een uur intensief bewegen gemiddeld 500 calorieën verbranden (afhankelijk van de activiteit en jouw gewicht). Als je dan bovenstaand voorbeeld neemt, bespaar je met voeding 500 calorieën, en als je iedere dag een uurtje flink gaat bewegen wordt hier nog eens 500 calorieën aan toegevoegd. Per dag verbrand je dan 1000 calorieën, waardoor die kilo vet nog maar 7 dagen nodig heeft om af te slanken!

Hoe kan ik meer calorieën verbranden?

Body Unlimited biedt met haar behandelingen de mogelijkheid om de calorieverbranding nog eens flink omhoog te gooien. Zo verbrandt je tijdens een sessie Spiertraining op de Arasys gemiddeld 1200 calorieën, en dat in slechts 17 minuten. Met de Infraroodwrap (FormoStar) verbrand je ook gemiddeld 1200 calorieën, maar dan doe je er 50 minuten over. Je kan je voorstellen als je deze behandelingen meerdere keren per week herhaalt, de verbranding van jouw opgeslagen vetten een stuk sneller gaat dan alleen diëten en/of sporten.

Crash diëten ongezond

Maar als het afslanken van vet zoveel tijd en calorieën kost, wat val je dan af als je aan een crash dieet begint? Helaas zijn dit veelal spieren en vocht. En juist die zijn zo belangrijk om op peil te houden!

Spieren

Het BMR wordt samengesteld door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld leeftijd en erfelijkheid. Je kunt echter zelf invloed uitoefenen en jouw BMR in een hogere versnelling zetten. Een belangrijk onderdeel van het BMR zijn namelijk de spieren. Een kilo spieren gebruikt ongeveer 70 calorieën per dag. Terwijl een kilo vet ongeveer 4 calorieën gebruikt. Het loont dus om je spiermassa op peil te houden. Dus wil je jouw BMR omhoog brengen dan is spiertraining de manier!

Het jo-jo effect

Als je met een crash dieet veel gewicht verliest, bestaat een groot deel hiervan uit spieren. Het gevolg is dat jouw BMR dus lager wordt. Als je na jouw crash dieet weer in jouw oude eetgewoonten terugvalt, kom je sneller aan, en vaak ook meer aan dan dat je bent verloren tijdens het dieet.

Een voorbeeld

Je bent met een crash dieet aardig wat kilo’s verloren. Nu ga je weer gewoon eten, zoals je van voor het dieet gewend bent. Jouw BMR was voor het dieet 1350 calorieën. Na het dieet is dit, door de vermindering aan spiermassa, 1200 calorieën. Als je hetzelfde eetpatroon aanhoudt van voor jouw dieet, houd je iedere dag 150 calorieën extra over die niet verbruikt worden. Omdat je deze calorieën niet gebruikt, slaat het lichaam ze op als … vet!

Gezond afvallen doe je zo

Zorg dat je minimaal 1200 calorieën eet. Zodra je veel minder gaat eten, ben je aan het crashen en verlies je dus spieren en vocht! Een nieuwe manier van lijnen is koolhydraten en eiwitten tellen. Dan kan je de calorieën loslaten. Eiwitten zijn belangrijk omdat zij de spiermassa beschermen. Naast het dieet is het aan te raden om goed te gaan bewegen. Een combinatie van cardio en spiertraining is hier aan te raden. Met cardio verbrand je calorieën, en met spiertraining verstevig je jouw spiermassa. En meer spieren geeft een hoger BMR.

Hoeveel kan ik dan gezond afvallen in een week?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Natuurlijk is dit afhankelijk van je voeding en je beweging. Gemiddeld zien wij dat 0,5 tot 1 kilo vet echt wel haalbaar is, als je maar voldoende eiwitten eet en beweegt. Een goed advies zal jou hierbij zeker helpen.

Wat is jouw BMR?

Wil je jouw BMR weten, maak dan een afspraak met jouw Body Unlimited Studio via 075 – 750 3296 of via zaandam@bodyunlimited.com voor een Body Analyse. Dan weet je precies hoe het met jouw lichaam is gesteld. Tijdens de Body Analyse worden allerlei gegevens gemeten, zodat je een overzicht krijgt hoe het met je lichaam is gesteld.