Hoeveel mag (moet) ik eten als ik wil afvallen?

Hoeveel_mag_moet_ik_eten_om_af_te_vallen

Afslanken/afvallen is een dankbaar onderwerp in menig magazine of krant, en in de huidige tijd, een veel gebruikt onderwerp met bloggen. Zo blogt ook Body Unlimited regelmatig over gezonde voeding en alle aanverwante onderwerpen. Vandaag gaan wij het niet over een specifiek dieet hebben, maar meer over hoeveel je mag, of eigenlijk moet eten tijdens een dieet.

Veel mensen geloven nog steeds dat als je weinig eet je makkelijk en snel afslankt. Niks is echter minder waar. Door regelmatig kleine hoeveelheden te eten bereik je meer resultaat ten opzichte van een uithongerdieet.

Houd je stofwisseling hoog!

Een belangrijk onderdeel van het afslankproces is een gezonde stofwisseling. De stofwisseling zorgt er voor dat jij dagelijks een aantal calorieën verbruikt om de dagelijkse lichaamsprocessen uit te voeren. Het is dus raadzaam om te zorgen dat je tijdens een dieet zoveel mogelijk zorgt voor een hoge stofwisseling, om zoveel mogelijk calorieën op een dag te verbranden. Er zijn verschillende mogelijkheden die jou kunnen helpen jouw stofwisseling zo hoog mogelijk te houden.

Ontbijten slingert de stofwisseling aan

Als je geslapen hebt, is de stofwisseling naar een dieptepunt gedaald. Op het moment dat je wakker wordt, moet je deze zo snel mogelijk activeren om zodoende de stofwisseling op gang te brengen. Door te ontbijten start je de stofwisseling op! Als je dan ook nog eens een ontbijt neemt met eiwitten dan start de stofwisseling in een hogere versnelling, waar je de hele dag profijt van hebt. Hoe langer jij wacht met ontbijten, des de later jou stofwisseling aanslaat. Allemaal verloren tijd, die jouw lichaam optimaal had kunnen benutten om calorieën te verbranden.

Regelmatig eten

Na ongeveer 2,5 tot 3 uur is jouw voeding verteerd, en begint de stofwisseling weer wat af te zwakken. Om deze weer een extra zetje te geven is het dus belangrijk om met regelmaat te eten/snacken. Zorg dat er maximaal 3 uur tussen elk eetmoment zit, en eet dan ook 5 tot 6 keer per dag. Hierdoor blijft niet alleen de stofwisseling actief, maar blijft ook het bloedsuikerspiegel op een gelijkmatig niveau waardoor je geen snaaitrek krijgt.

Een vuurtje

De stofwisseling kan je vergelijken met een vuurtje. Dit gaat ’s nachts smeulen als je slaapt. Het ontbijt zorgt ervoor dat het vuurtje weer oplaait. Als jij langer als 3 uur niks eet, gaat het vuurtje weer smeulen. Nu kan jij op het vuurtje een stuk eikenhout gooien, wat lekker lang blijft branden en veel warmte afgeeft. Of je kan er een stuk hardboard op gooien, dat is zo verbrand en geeft even snel een warm moment, maar daarna wordt het snel kouder. Zo is het ook met voedsel. Kies dan ook tijdens jouw dieet voedingstoffen als eikenhout, die jouw lichaam lang warm houden en de stofwisseling hoog houden.

Weet wat je eet

Voedsel is er in vele vormen, maten en smaken. Elk stukje voeding heeft een eigen samenstelling van koolhydraten, eiwitten en vetten. De algemene aanduiding voor voedsel vind plaats door het aantal calorieën. Echter alleen het aantal calorieën zegt niet veel over de inhoud van de voeding. Dus veel belangrijker is te kijken naar het aantal grammen aan eiwitten, koolhydraten en vetten. Bij een dieet is het aan te raden de koolhydraten tot maximaal 50 gram per dag te beperken en de eiwitten flink te verhogen. Vetten zijn belangrijk en moet je blijven eten, zij het natuurlijk wel met mate, en alleen de gezonde vetten.

Wat is eikenhout?

Voedingsstoffen die tijdens een dieet voor langere tijd jouw lichaam voorzien van goede energie zijn met name eiwitten. Dit is het zogenaamde eikenhout onder de voedingsstoffen. Het hardboard kun je vergelijken met koolhydraten. Zorg natuurlijk wel voor uitgebalanceerde voeding en afwisseling.

Hoeveel voeding per dag?

Dit is een vraag die van persoon tot persoon verschillend is. Het heeft met meerdere factoren te maken, zoals je werk, eventuele sporten, maar ook eventuele ziektebeelden. Als gemiddelde richtlijn adviseren wij 1200 calorieën per dag. Let je op de koolhydraten, dan hoef je geen calorieën te tellen, maar tel wel de grammen koolhydraten. Hierbij is het advies ongeveer 50 gram per dag. Zorg er daarbij ook voor dat je voldoende eiwitten eet, ga hierbij uit van minimaal 100 gram per dag.

Wil je precies weten wat voor jou de juiste aantal grammen zijn, en een aangepast voedingsadvies ontvangen, neem dan contact op met Body Unlimited. De voedingscoaches helpen je graag op weg.

Tips?

Heb jij nog tips voor lekkere eiwitrijke producten, schijf ze hieronder op, wij en alle andere lezers zijn er blij mee!