Is sinaasappelsap net zo slecht als cola?

Sinaasappelsap_net_zo_slecht_als_cola

Pas geleden keek ik naar het programma broodje gezond op NPO 3. Daar ging het over de vraag of verse sinaasappelsap net zo slecht is als cola.

Regelmatig krijgen wij het te horen. “We eten gezond, ‘s ochtends beginnen we altijd met een glaasje vers geperste sinaasappelsap.” Maar is dit zo gezond?

Volgens de site dokterdokter bevat een sinaasappel:

  • ontzettend veel antioxidanten. Er is geen enkele vrucht die zo veel antioxidanten bevat. Er zijn er zeker 170 verschillende aangetoond. Daarvan behoren zestig tot de flavonoïden, die worden beschouwd als de meest effectieve vangers van vrije radicalen.
  • Volgens de studie van de Commonwealth Scientific and Industrial Research (CSIRO), het Australische zusje van TNO verkleint het eten van één sinaasappel per dag de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker verkleint met maximaal 50 %. De Australische studie is een optelsom van 48 eerder gepubliceerde studies uit binnen- en buitenland.
  • Ook is uit deze studie naar voren is gekomen dat één sinaasappel per dag de kans op een beroerte met 19 % doet afnemen.
  • Het eten van sinaasappels de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes verkleint.
  • Van alle citrusvruchten, bevat de sinaasappel de meeste vitamine C.
  • Sinaasappels ook eiwit, koolhydraten, kalk en ijzer bevatten.
  • Sinaasappels zitten boordevol vezels.
  • Sinaasappels een goede invloed hebben op het functioneren van de longen.
  • Het eten van citrusfruit zoals de sinaasappel ontstekingen tegen gaat. Dit is één van de conclusies uit de Nurses’ Health Study uit de Verenigde Staten. Het blijkt dat de vrouwen die via citrusfruit veel flavonoïden binnenkrijgen, 10% minder ontstekingsstof in hun bloed hebben. Ook is de kans op aderverklaking kleiner.

Je conclusie zou zijn dat een glas sinaasappelsap drinken dus hartstikke gezond is. Helaas moet ik je teleurstellen. Wist je dat een glas sinaasappelsap heel wat (fruit)suikers bevat. In totaal bevat het 6 a 7 klontjes aan suikers. Dat is net zo veel als in cola! Waarom zitten er zoveel suikers in? Eén glas sinaasappelsap bevat het sap van meerdere sinaasappelsap. Je concentreert dus de suikers van meerdere sinaasappels in één glas sinaasappelsap.

Dankzij de suikers en zuren is het drinken van sinaasappelsap ook nog eens slecht voor je gebit.

Verder velies je de vezels door het persen van sinaasappels.

Amerikaanse wetenschappers hebben een indeling gemaakt van de meest gezonde dranken, naar de minst gezonde dranken. Water bleek het allergezondste te zijn, maar (verse) vruchtensap staat op de één na laagste plaats, samen met volle melk en bier!

Conclusie is eigenlijk dat sinaasappelsap net zo ongezond is als cola dankzij de grote hoeveelheid suikers die erin zitten. Wil je toch genieten van de voordelen van de sinaasappel, eet dan een sinaasappel in plaats ze te drinken.

Oh ja, voor wie graag het programma zou willen zien is hier de link.

Ken jij meer voedingssoorten waar meer misverstanden over bestaan, deel ze dan hieronder om ook andere mensen hiervan te laten profiteren!