Nu kan jij ook jouw goede voornemens volhouden

Goede_voornemens_2016

Het nieuwe jaar is de tijd dat mensen beginnen met hun goede voornemens. Volgens RTL Nieuws ziet de top 6 van voornemens er als volgt uit:

Top 6 van goede voornemens

Afvallen (24%)
Meer te sporten/meer te bewegen (24%)
Minder druk maken (23%)
Minder snoepen of snacken (16%)
Meer tijd voor mezelf maken (16%)
Meer sparen (16%))

Afvallen is veruit het populairste goede voornemen in Nederland. Geen wonder, want bijna de helft (48,3%) van de Nederlanders kampt met overgewicht en elk jaar willen we daar weer wat aan doen! Ten eerste wil je er natuurlijk goed uit zien, maar overgewicht zorgt ook voor gezondheidsproblemen. Hoe fitter je bent, hoe beter je je voelt.

Blijkbaar denkt ook 83% van de mensen hun voornemen ‘waarschijnlijk’ vol te houden. Helaas blijkt dit in praktijk vaak tegen te vallen. Maar waar ligt dit aan?

Het startmoment

Veel mensen starten in januari en het liefst op 1 januari. In het geval van afvallen kan dit soms voor problemen zorgen. Heb je rekening gehouden met het feit dat je in de eerste week de ‘verplichte’ nieuwjaarsborrels hebt? De eerste week is vaak al moeilijk omdat je dan nog aan het ‘afkikken’ bent van je oude eetpatroon en dan komt er van alles tijdens zo’n borrel voorbij, waar je lastig nee tegen kan zeggen.

Wat is de reden van jouw goede voornemen

Heb je jouw goede voornemen goed doordacht of is het een impuls? Doe je het omdat vrienden dit ook gaan doen? Als je jouw goede voornemen doet om de verkeerde redenen dan is de kans groot dat het mislukt. Je moet er 100% achter staan.

Te veel goede voornemens

Ken je dat? Je wilt stoppen met roken, maar dan loop je het risico nog weer iets zwaarder te worden. Dus, wat zijn je goede voornemens: stoppen met roken, afvallen en minder snoepen en daar nog even bij meer sporten (liefst elke dag). Pfff, heb je het door? Wel erg veel in 1 keer. Hoe groot denk je dat de kans is dat 1 of meerdere doelen gaat slagen? Je loopt met zoveel goede voornemens een heel erg groot risico om in ieder geval 1 voornemen niet te halen. En als je er 1 niet haalt, dan kom je vaak in een negatieve spiraal die een negatieve invloed heeft op de andere voornemens.
Dus hou het simpel. Kijk of de doelen elkaar steunen, zoals afvallen en meer sporten. Of afvallen en minder snoepen. En houd het op 2 goede voornemens. Heb jij meer goede voornemens. Kijk er eens goed naar. Welke zijn voor jou het allerbelangrijkst?

Stel duidelijke en realistische doelen

Een veel gemaakte ‘fout’. Hoeveel kilo wil je kwijt? 10, 20, 40? Hoe lang wil je daar over doen? Gisteren! Natuurlijk wil iedereen zo snel mogelijk afvallen. Is dat realistisch en dus haalbaar? Of wat dacht je van: “Ik ga nu echt sporten, 5 x in de week”. Hoe lang houd je het vol? De cijfers liegen er niet om. Sportscholen verkopen niet voor niets abonnementen. Zo’n 80% van de mensen die een abonnement heeft afgesloten komt na een aantal weken/maanden niet meer of heel af en toe. Kijk dus nog eens goed naar jouw goede voornemens. Zijn ze realistisch? Als dit niet het geval is, stel ze dan bij of pas ze aan zodat ze voor jou wel haalbaar worden.

Waarom is jouw goede voornemen belangrijk?

In januari weten we allemaal wel waarom we willen afvallen of meer gaan sporten. Maar staat dat ook zo scherp in je geheugen in februari of later in het jaar? Schrijf je doelen op. Schrijf ook op waarom jouw doel zo belangrijk is. Maak je doel meetbaar zodat je ook weet of je je doel hebt gehaald. Bijvoorbeeld. Niet “ik wil afvallen”, maar “ik wil 10 kilo afvallen”. In het geval van afvallen, kan het helpen om een foto van jezelf te maken en een foto te zoeken van het gewicht waar je je prettig bij voelt. Heb je dat niet, kijk dan wat je graag zou willen als je dat gewicht hebt bereiken. Weer lekker in een bikini voelen bijvoorbeeld. Neem er de tijd voor maak het belangrijk.

Tegenslagen

We zijn vaak erg hard voor onszelf. Je bent de fout in gegaan…zie je wel dat het geen zin heeft? Hoe vaak heb jij dit al tegen jezelf gezegd? Je bent mens en mensen maken fouten. Maar dat betekent niet dat je hoeft op te geven. Pak de draad weer op en ga ervoor. Het is pas echt mislukt als je stopt zonder je doel te halen.

Beloningen

Ook dit past weer in de categorie dat we erg hard zijn voor onszelf. Stel je moet 20 kilo kwijt. Wanneer mag je tevreden zijn? Pas bij 20 kilo? Ons advies is, maak kleine tussendoelen en beloon jezelf als je het gehaald hebt. Koop iets moois voor jezelf, laat je lekker masseren, ga naar de sauna. Het maakt niet uit wat je kiest, maar maak het bijzonder dat je dat doel hebt gehaald. Schrijf het op wat je beloning is bij welk tussendoel, dan heb je iets om naar uit te kijken.

Begeleiding

Alleen je goede voornemen doen is vaak lastig. Met het afvallen is gebleken dat mensen die onder begeleiding afvallen, dit beter volhouden dan mensen die dit alleen doen. Bij Body Unlimited zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van mensen  in hun afvaltraject. Ons doel is jou voor eens en voor altijd van die kilo’s af te laten komen en dat er ook af te houden. Dit jaar starten we ook nog met het Goede Voornemens Pakket om jou een extra hulpmiddel te geven.

We zijn nieuwsgierig naar jouw goede voornemens? Hoe gaat het daarmee? Heb je nog andere tips om het vol te houden? We lezen het graag hieronder.