Koolhydraten? Welke zijn ongezond? En welke zijn gezond?

Koolhydraten_gezond_ongezond

Diëten! Er is al veel over geschreven, en het zal altijd en trending topic blijven. Wel is er door de jaren heen een duidelijke verschuiving te zien. Zo werd er voorheen over het aantal calorieën gesproken, terwijl tegenwoordig steeds meer de nadruk op eiwitten en koolhydraten ligt. Mede door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat koolhydraten, of een overvloed aan koolhydraten, worden gezien als dikmakers.

In vroegere dagen waren koolhydraten een belangrijk onderdeel van het dieet, omdat het voldoende energie gaf om de dagelijkse taken te vervullen. In die tijd verzetten mensen zwaar lichamelijk werk, en een dagelijkse maaltijd was niet altijd gegarandeerd.

Vandaag de dag bewegen wij een stuk minder en hebben wij dagelijks meerdere eetmomenten. Daarbij komt dat de koolhydraat inname naar een ongekend hoog niveau is gestegen. Deze combinatie is de reden van het toenemende overgewicht probleem.

Wat zijn nu eigenlijk koolhydraten?

Leuk om dit allemaal te weten, maar wat zijn eigenlijk koolhydraten? En zijn er ook gezonde koolhydraten? En hoeveel koolhydraten per dag zijn dan een gezonde hoeveelheid? Dit zijn vragen die wij bij Body Unlimited bijna dagelijks van onze klanten te horen krijgen. Reden om hier in ons blog eens wat dieper op in te gaan.

Een van de functies van koolhydraten is, net als eiwitten en vetten, het leveren van energie. Bij een gezond eetpatroon is er een balans tussen deze drie voedingsstoffen. Als deze balans weg is, kan overgewicht een probleem worden. Ieder mens heeft voldoende gezonde eiwitten, vetten en koolhydraten nodig.

Koolhydraten zijn opgebouwd uit suikermoleculen. Een andere benaming voor koolhydraten is dan ook suikers. Om het makkelijk te maken zijn de koolhydraten weer in twee groepen onder te verdelen. Voor deze twee groepen zijn verschillende benamingen in omloop, die het soms wat moeilijk maken om te begrijpen. De ene groep zijn gezonde koolhydraten, de andere groep noemen wij gemakshalve de ongezonde koolhydraten.

Ongezonde koolhydraten

De ongezonde koolhydraten worden ook wel enkelvoudige koolhydraten, verteerbare koolhydraten of snelle koolhydraten genoemd. Koolhydraten die snel verteren worden eerder als vet opgeslagen omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om de calorieën te verbranden. Van deze snelle koolhydraten maakt het lichaam glucose (suiker). De darmen nemen de glucose op in het bloed en leveren dan energie in het lichaam. Krijg je in één keer te veel calorieën uit koolhydraten binnen, dan zal het overschot opgeslagen worden als vet. Als je enkelvoudige koolhydraten eet zal je bloedsuiker relatief snel stijgen om vervolgens nog sneller te dalen. Hierdoor zal je je moe en slaperig voelen, en zelfs naar nog meer suikers en koolhydraten verlangen.

Producten die enkelvoudige suikers bevatten zijn o.a. suiker, fruit, vruchtensappen, snoep, koekjes, cake, aardappelen, wit brood, witte pasta, frisdranken en alcohol. Je zult deze enkelvoudige suikers zoveel mogelijk moeten vermijden.

Gezonde koolhydraten

De gezonde koolhydraten worden ook wel meervoudige koolhydraten, niet verteerbare koolhydraten of langzame koolhydraten genoemd. Koolhydraten die langzaam worden verteerd geven een gelijkmatige afgifte aan het lichaam. Hierdoor heeft het lichaam de tijd om de koolhydraten te verwerken, en blijft er weinig tot geen restant over om opgeslagen te worden als vet. Daarnaast bevatten langzame koolhydraten voedingsvezels, welke zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook zijn ze goed voor de stoelgang.

Langzame koolhydraten vind je onder andere in volkorenbrood, volkoren granen (havermout), zilvervliesrijst, volkorenpasta en peulvruchten. Zij bevatten ook belangrijke vitamines en mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.

Hoeveel koolhydraten per dag?

Als je op dieet gaat wordt aangeraden om ongeveer 40 gram koolhydraten per dag te eten. Hierbij spreken wij over de grammen suikers in de koolhydraten. Dit betekent verpakkingen lezen! Op een verpakking staat vermeld “koolhydraten, waarvan suiker”. Dit getal is belangrijk voor jouw dagelijkse koolhydraten telling. Voor producten zonder verpakking zijn op internet verschillende koolhydraattabellen te vinden.

Let op! Zorg dat je tijdens jouw dieet wel koolhydraten eet. Je hebt ze nodig! Zorg dat je in ieder geval niet onder de 30 gram komt. Een tekort aan koolhydraten merk je al gauw door lichtheid in je hoofd en een gevoel van flauwte. Dit is niet de bedoeling. Een gezond dieet bestaat tenslotte uit balans! En daar horen ook koolhydraten bij. Ben je niet aan de lijn dan is 300 gram koolhydraten per dag een mooi streven voor een uitgebalanceerde voeding.

Heb je meer vragen over koolhydraten? Stel ze hieronder!