Slowcooker, stoomkoker of Airfryer, een gezonde en snellere manier van koken?

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om eten te bereiden. Van koken tot bakken, stoven, roerbakken en noem maar op. En dat niet alleen, tegenwoordig heb je zoveel keukensnufjes en apparaten die het allemaal nog makkelijker maken om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Want een keukenapparaat kan je veel kostbare tijd besparen. Maar wat zijn de voor- en nadelen en is het ook net zo gezond (of gezonder?) als op de traditionele manier koken? Ayla van PowerSlim heeft dit onderzocht bij drie populaire apparaten: de stoomkoker, Airfryer en de slowcooker. Lees hieronder haar bevindingen.

Stoomkoker

De meeste mensen hebben wel een stoommandje in huis, die je gewoon in je pan met kokend water kunt doen. Ik heb zelf een wat grotere stoompan thuis, met een grote pan eronder en een grote stoommand. Hier past heel wat in en je kunt zelfs ondertussen je (PowerSlim) rijst of pasta koken in het kokende water. Ondertussen bak je je vlees of vis en voilà je bent klaar!

Daarnaast bestaat er ook nog een stoomkoker. Een elektrisch apparaat met wel 3 lagen waarin je rijst of aardappels gaar kunt stomen, in de tweede laag de groentes en de derde laag voor een stukje vlees of vis. Daar kan dus echt een hele maaltijd in. Je hebt er geen omkijken naar en het scheelt een hoop vieze vaat.

Keukenapparatuur_voor-nadelen_Stoomkoker

Een ander belangrijk voordeel is dat er meer vitamines behouden blijven bij deze manier van bereiden, omdat er niks in het kookvocht verloren kan gaan. Groenten zijn echt veel smaakvoller en ook de kleur is fris.

Vlees of vis kun je dus ook prima mee stomen. Je krijgt dan alleen niet het mooie bruine kleurtje dat je wel met het bakken krijgt. Dat vind ik persoonlijk wel een nadeel. Een voordeel is dat je hiermee wel bereidingsvet bespaart. Niet dat dit per se heel slecht is, maar als je olijfolie of wat boter later toevoegt kun je het wel beter doseren.

Voordelen:

 • Waardevolle vitamines blijven optimaal behouden;
 • De smaak van groente is rijk en fris;
 • Vlees en vis blijven mals;
 • Het is erg snel klaar;
 • Weinig afwas;
 • Je kunt ondertussen iets anders gaan doen zoals de was strijken, want de stoompan/-koker doet zijn werk.

Nadelen:

 • Je mist de bruine kleur van het vlees (je kan het vlees natuurlijk wel eerst even aanbraden);
 • Een saus kun je mee stomen, maar dat kan lastig zijn i.v.m. het doorlekken door het stoommandje. Dit zul je dus apart moeten bereiden.

Slowcooker

In Amerika is het al langere tijd een echte hit: de slowcooker. Mijn zusje heeft daar gewoond en nu ze weer hier woont, gebruikt ze ‘m nog steeds erg vaak. Daar moet ik meer van weten dacht ik. Onlangs heb ik dan ook een echte Crockpot aangeschaft.

Keukenapparatuur_voor-nadelen_slowcooker

Het is even wennen, maar het is zeker een ideaal apparaat. Vooral nu het koude weer in aantocht is. In de zomer hebben we vaak genoeg aan een lichte maaltijd, zoals een salade of (rauwe) groente met een visje. Maar als het buiten kouder en donkerder wordt dan krijg je toch meer trek in warme gerechten zoals soepen, stoofschotels en (pittige) curry etc. Deze gerechten zijn alleen nogal bewerkelijk en vergen nogal wat extra uurtjes in de keuken. Maar, daar komt de slowcooker om de hoek kijken. Bij veel gerechten kun je alle ingrediënten in de ochtend of in de middag allemaal in de slowcooker doen. Je kunt zelfs gewoon weggaan (het apparaat doet zijn werk) en jij komt thuis in een heerlijk geurende keuken! Waarbij je meteen kunt genieten van een gezonde, warme, zelf bereidde maaltijd. Door de lange bereidingstijd kunnen alle smaken goed met elkaar vermengen, wat je normaal met stoven doet maar dan thuis blijft omdat er een pan op het fornuis staat. Zo kun je  heerlijk koken zonder veel moeite en zonder pakjes en zakjes.

Voordelen:

 • Rijke smaak doordat alles urenlang gegaard wordt zodat alle kruiden zich heerlijk kunnen vermengen met het gerecht (zonder gebruik van pakjes en zakjes!);
 • Verbruik van elektriciteit is laag;
 • Geen kans op aanbranden;
 • Makkelijk schoon te maken en maar één pan die je hoeft af te wassen;
 • De voedingsstoffen blijven beter behouden dan wanneer je ze op hoge temperatuur voor een lange tijd kookt;
 • Ideaal voor soepen, stoofschotel etc. die een erg lange bereidingstijd hebben.

Nadelen:

 • Je kunt niet bakken, dus sommige vleessoorten zul je even apart moeten aanbraden;
 • Let op met rauwe bonen, want deze kunnen toxische stofjes bevatten. Bonen uit blik zijn veilig, maar bijvoorbeeld rauwe kidneybonen moeten eerst een nacht worden geweekt en daarna 10 minuten in schoon water worden gekookt.

Airfryer

De meeste mensen associëren de Airfryer (nog steeds) met het maken van ‘gezonde’ friet. Een aantal jaren geleden was de Airfryer dan ook niet aan te slepen. Het is een tijdje rustig geweest, maar nu heb ik het idee dat steeds meer mensen hem weer uit de kast hebben getrokken en is het een erg populair keukenapparaat geworden. Met de Airfryer kun je veel meer dan alleen frituren, namelijk bakken (hartig of zoet), grillen, braden en roosteren. Dit kwam ik te weten doordat mijn collega er thuis eentje heeft en daar met veel plezier, lekkere en gezonde maaltijden mee op tafel zet. Zoals gegrild vlees of vis met lekker knapperige groenten. Ze noemt het een handige hulp tijdens het koken.

Keukenapparatuur_voor-nadelen_airfryer

Doordat de Airfryer met hete lucht bakt, heb je nagenoeg geen smaakoverdracht. Hierdoor kun je dus lekkere, complete maaltijden bereiden in je Airfryer. Dat is wel zo makkelijk als je weinig tijd of zin hebt om te koken. Gril bijvoorbeeld een stukje vlees of vis met daarbij diepgevroren of verse groenten. Zonder pannen, allemaal tegelijk in één Airfryer. Die afwas hoef je ook niet meer te doen!

Je hebt verschillende accessoires voor je Airfryer dat ervoor zorgt dat je verschillende gerechten kunt maken. Met bijvoorbeeld de grillpan accessoire gril je vlees en druppelt het overtollig vet weg door het geperforeerde oppervlak. Je kunt iedere dag iets anders en bijzonders maken met de Airfryer. De Airfryer wordt dan ook niet voor niets een multicooker genoemd. En het mooie is dat de gerechten tot 80 procent minder vet kunnen worden bereid. Nogmaals niet per se een groot voordeel, maar als je het (gezonde) vet later toevoegt kun je het beter doseren.

Een ander voordeel is dat er met de Airfryer geen etensluchtjes vrijkomen. Bij het dichtschroeien van een stuk vlees heb ik vaak last van het feit dat mijn huis daarna zo stinkt. Wanneer je heel vet vlees bereidt in de Airfryer heb je kans dat de Airfryer gaat roken, maar stinken doet het niet. Dit komt doordat je geen olie hoeft te verhitten en dat is meestal de boosdoener voor vieze luchtjes.

Een ander voordeel van de Airfryer is dat hij makkelijk te gebruiken is. Je verwarmd het apparaat een paar minuten voor, schuift het mandje uit en doet het eten erin. Je stelt een timer in en je wacht tot je eten klaar is. In de tussentijd kun jij je keuken verlaten, de Airfryer doet het werk voor jou. Nadat je klaar bent met koken hoef je alleen de onderdelen af te wassen of in de vaatwasmachine te zetten.

Voordelen:

 • Je bespaart tijd omdat je er niet de hele tijd bij hoeft te blijven;
 • Het is een oven en frituurpan in één;
 • De ‘rook’ die eventueel vrijkomt (vaak bij het bereiden van o.a. vette vleessoorten) stinkt niet. Dit is wel het geval bij een traditionele frituurpan;

Nadelen:

 • Voor een heel gezin heb je een extra grote Airfryer nodig, anders past niet alles erin;
 • Vloeibare gerechten (zoals een saus bij de maaltijd of soep) kun je niet in de airfryer bereiden en zul je apart moete maken;
 • Voor diverse maaltijden heb je verschillende accessoires nodig.

 Conclusie

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat stomen een beter en gezonder alternatief is voor koken, omdat er geen vitamines verloren gaan in het kookvocht. De slowcooker een ideaal alternatief is voor stoven op de traditionele wijze, want je hoeft hier niet de hele dag voor thuis te zijn. En de Airfyer is ideaal als alternatief voor de oven, alles wordt lekker knapperig en het is razendsnel.

Welk apparaat je kiest is eigenlijk afhankelijk van welk gerecht je wilt maken en welk apparaat daar het beste bij past. Ga je voor een licht gerecht met een stukje vis, groente en eventueel (PowerSlim) rijst of aardappelen en wil je snel klaar zijn? Ga dan voor de stoomkoker (of -pan). Ga je voor een smaakvolle stoofschotel, heerlijk mals vlees of een rijk gevulde maaltijdsoep en wil je thuiskomen en meteen kunnen aanvallen? Kies dan voor de slowcooker. Heb je meer zin in een knapperig stukje vlees of vis met gegrilde groente? Ga dan voor een Airfryer.

Alle drie de apparaten zijn ook zeer geschikt voor als je het aan het PowerSlimmen bent en natuurlijk ook voor daarna.

Voor welk apparaat zou jij gaan of houd jij het bij koken en bakken met potten en pannen?