Stoppen met stresseten

giphy_stress_eten

Herken je dat, je hebt een drukke dag gehad, en het enige wat je wilt is op de bank neerploffen met een zak chips. Of je moet een krappe deadline halen, en de enige brandstof die je kan verzinnen om je er doorheen te helpen is een reep (of 3) chocolade. Of het zit gewoon even niet mee, dus je verwent jezelf met een zak drop. Lekker, dat zal ik niet ontkennen, maar niet altijd de beste keuze. Als geen andere weet ik dat stress een negatief effect kan hebben op je eetpatroon of zelfs je afvalproces kan beïnvloeden. Daarom een zestal tips om je eetgedrag meer onder controle te krijgen als je stress hebt.

Waarom ga je eigenlijk eten/snoepen door stress?

Stresseten, ik hoor het vaak als reden waarom het afvallen die week niet helemaal gelukt is. Het overkomt veel mensen. Want, als je stress hebt, je verdrietig voelt of woedend bent, kan lekker eten o zo troostend zijn. Het helpt je even ontspannen en geeft rust. Waarom is dit eigenlijk zo? Omdat door je favoriete lekkernijen te eten er geluksstofjes vrijkomen in je hersenen. Deze zogenaamde endorfines dempen kortdurend je stress en nare gevoelens. Toch weten we ook wel dat dit stresseten een tijdelijk lapmiddel. Eigenlijk heeft je lichaam bij stress helemaal geen behoefte aan eten, want het gaat als het ware in de spaarstand. Je spijsvertering staat op een laag pitje. Gevolg, je komt weer aan.

1) Geef je eetbehoefte een cijfer

Hoe groot is jou trek? Geef het een cijfer tussen de 1 (nog steeds vol van de vorige maaltijd) tot 10 (uitgehongerd). Zit je dicht bij de tien, dan mag je eten. Eet wel bewust en neem er de tijd voor, dus niet ondertussen je facebook checken of televisie kijken. Heb je niet echt honger, maar wil je wel eten? Vraag je dan af wat er nog meer aan de hand kan zijn. Misschien voel je je gespannen of alleen – afspreken met een vriend kan je helpen om je beter te laten voelen.

2) Weet wanneer stress leidt tot eten

Wanneer leidt stress tot eten? Houdt dit goed bij. Schrijf op wanneer en wat je zoal eet in stressvolle situaties. Heb je een duidelijk beeld? Zoek dan goede alternatieven om stresseten tegen te gaan.

3) Kies fijne activiteiten uit om je af te leiden

Stap onder de douche, loop een rondje met de hond, luister naar je favoriete muziek of fiets een rondje, bel een vriendin. Zolang je je trek op pauze kunt zetten door stressverminderende activiteiten, is het goed. Dit werkt omdat je de spanning die je voelde (de reden dat je wou gaan eten) grotendeels wegneemt, zonder daarbij extra calorieën te nuttigen.

4) Haal eens een paar keer diep adem

Door diep adem te halen geef je een seintje aan je hersenen dat het tijd is om te ontspannen. Dit signaal wordt vervolgens doorgegeven aan de rest van je lichaam. Door je even helemaal te focussen op je ademhaling verminder je de stress en ook de behoefte aan eten.

5) Eet je stress weg

Ok, dit is wel een heel apart advies, maar de bedoeling is dat je de juiste dingen gaat kiezen wanneer je stress hebt. Wist je dat sommige voedingsmiddelen stress kunnen verminderen?

Uit de studie blijkt dat zogenaamde ‘complexe koolhydraten’ langzaam worden verteerd en dit zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. En dit zorgt dan weer voor een rustiger gevoel. Complexe koolhydraten vind je bijvoorbeeld in volkoren producten en in noten. Het overslaan van een maaltijd is juist niet verstandig. Dit zorgt namelijk voor een daling in de bloedsuikerspiegel en dit maakt het stress- en onrustige gevoel juist erger.

Heb jij heel erg veel last van stress? Dan raadt het onderzoek je aan de volgende producten te eten:

-Producten waar veel magnesium in zit: denk hierbij aan groene bladgroenten, peulvruchten en zaden.
-Producten met zink: zink zit in oesters, cashewnoten, rundvlees en eigeel.

-Eet meer vis: de omega-3 vetzuren in vis kunnen ook zorgen voor een rustiger gevoel.
-Eet producten met probiotica: dit zijn producten als augurken en zuurkool.
– Asperges: zij zijn niet alleen  gezond, maar kunnen er ook voor zorgen dat je je rustiger voelt.
-Avocado’s: zij hebben veel vitamine B en dit zorgt voor de aanmaak van serotonine en dopamine. Dit zijn de stofjes waar je je gelukkiger door voelt.

6) Plan je dag en voorkom stress

Door je dag te plannen weet je wat je moet doen en voorkom je dat je aan het eind van de dag gestresst rondloopt, omdat je werk nog niet klaar is. Maak wel reële planningen, want anders loop je alsnog het risico jezelf aan eten te buiten te gaan. Plan ook je voeding in. Ben je bezig met PowerSlim, zorg dan de dag ervoor dat je alles hebt klaarliggen om mee te nemen en neem ook wat extra’s mee voor een eventueel moeilijk moment.

Wat doe jij om stresseten te voorkomen? Deel het hieronder, want alle tips zijn natuurlijk welkom!