Suiker en/of suikers! Verschil en overeenkomst!

Suikers

In de huidige afslankcultuur wordt veel gesproken over suikers als algemeen goed. Toch zijn er nog veel onduidelijkheden over suikers. Veel mensen denken dat het gewoon een verzamelnaam is voor verschillende soorten suiker, zoals rietsuiker, kristalsuiker en bastaardsuiker. Maar suikers zijn veel meer dan dat!

Suiker

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. De bekendste, kristalsuiker, is suiker gewonnen uit suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen ook andere suikers voor zoals melksuiker (lactose) en vruchtensuiker (fructose). Naast suiker worden ook stroop, siroop (ahorn en agave) en honing gebruikt om producten mee te zoeten. Stroop, siroop en honing bevatten ook suikers. Er is geen verschil in voedingswaarde tussen al deze suikers.

Suiker wordt als smaakmaker toegevoegd aan bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak. Suiker behoort tot de koolhydraten.

Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet het lichaam helaas niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. En we weten allemaal dat het eten van teveel suiker ervoor zorgt dat je overgewicht krijgt. Helaas heeft suiker ook een verslavend effect.

Suikers

Aardappels en granen (zetmeel) bevatten ook suikers in de vorm van zetmeel, dat zijn suikerketens, zonder zoete smaak, die in de darm wel in glucose wordt omgezet. Stropen worden onder andere gewonnen uit maïszetmeel, tarwezetmeel, aardappelzetmeel, maïsmout en rijstmout. Ook zetmeel behoort tot de koolhydraten.

Er wordt door het lichaam geen onderscheid gemaakt tussen van nature aanwezige of toegevoegde suiker. Alle suikers worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de ‘brandstof’ voor het lichaam, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën.

Gezondheidseffecten

Zoals al gezegd levert suiker wel energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, beweert men dat er verband is tussen suiker en vermoeidheid of hyperactiviteit. Ben je zelf veel moe, test jezelf eens door een paar dagen de suikerinname te minimaliseren.

Te veel fructose (fruitsuiker) kan leiden tot darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel en dunne ontlasting. En we weten allemaal dat suiker niet goed is voor je tanden. En dan is er natuurlijk nog overgewicht. Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen overgewicht en suiker. Te veel suiker eten kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.

Suikers en calorieën

Sommige mensen denken dat honing, rietsuiker of agavesiroop beter voor het lichaam is dan gewone kristalsuiker omdat het ‘natuurlijker’ zou zijn, maar dit is niet zo. Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. In fruitstroop, ahornsiroop en honing zitten net iets minder calorieën, omdat het ook water bevat.

Etiket lezen

Omdat suikers veel gebruikt worden in kant-en-klare producten is het belangrijk de etiketten te lezen. Op het etiket staat in op volgorde van vermelding welk ingrediënt het meeste aanwezig is in het betreffende product: wat bovenaan staan, zit er het meest in. De meest voorkomende vermeldingen van suiker zijn: kristalsuiker, suiker, melksuiker, vruchtensuiker, glucose, fructose, isoglucose, melksuiker (lactose), honing, appelsap, ahornsiroop, agavesiroop of vruchtenconcentraat.

Op het etiket van producten kun je de volgende beweringen over suiker aantreffen:

  • Suikerarm
    Het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram/100 gram of 2,5 gram/100 milliliter.
  • Suikervrij
    Het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram/100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter. Zonder toegevoegde suikers.
  • Zonder toegevoegde suikers
    Dat wil nog dus niet zeggen dat er geen suikers in zitten. Meestal zijn er van nature suikers aanwezig in een product. Check dus altijd hoeveel suikers (vaak ook aangeduid onder koolhydraten) er in het product zitten.

Vragen

Heb je vragen over suikers? Stel ze hieronder!