Tips om meer te bewegen

Meer_bewegen

Steeds meer mensen krijgen last van overgewicht. Veel mensen hebben een zogenoemd “zittend” beroep zit en bewegen te weinig. Combineer dat, met de gigantische hoeveelheid eten waar we uit kunnen kiezen, en tja, dan is dat ook weer niet zo gek.

Maar hoeveel zouden we dagelijks moeten bewegen?

De norm voor volwassenen ligt op 30-60 minuten per dag matig intensief bewegen en dit minstens 5 dagen per week, tenminste 10 minuten achter elkaar. Maar wat is dan matig-intensief bewegen? Daaronder valt elke inspanning waarbij je hart sneller gaat kloppen en waarvan je sneller gaat ademhalen. Bijvoorbeeld fietsen of stevig doorlopen. Voor 55-plussers geldt hetzelfde, maar zij doen het wat rustiger aan. Rustig wandelen en rustig fietsen (ongeveer 10 km/uur). Daarnaast is om echt fit te worden en te blijven het advies om 2-3 keer per week echt te gaan sporten waarbij de ademhaling flink versnelt en je gaat zweten.

Maar oh, ik hoor je al denken, daar heb ik helemaal geen tijd voor!! We hebben allemaal tegenwoordig ontzettend druk en je bent na alle verplichtingen van de dag al lang blij dat je ’s avonds lekker op de bank kan ploffen. En de sportschool kost ook nog eens heel wat tijd: Je spullen pakken, daar naar toe gaan, je daar omkleden, sporten en dan daar douchen of thuis douchen. En niet iedere haardos wordt blij van een douchebeurt, dus moeten de vrouwen onder ons ook weer föhnen, borstelen, stijlen (herkenbaar?) pffff. Tja, ik ben niet echt een fan van de sportschool.

Maar toch is het mogelijk om toch zonder de sportschool toch meer te bewegen. Daarom hier een aantal tips om toch die extra beweging in je leven te laten inpassen.

Wandelen

Dit is de eerste stap die je kan nemen. Met een half uurtje per dag wandelen verbrand je toch maar mooi een kroket, of 30 zoute stokjes, of een bolletje roomijs, of een PowerSlim reep vanille karamel. Met wandelen verbrand je ongeveer 5 kcal per minuut (bij een gemiddeld gewicht van 75 kilo en stevig door wandelen).

Hoe ga je extra wandelen inpassen je leven?

  1. Je kan bijvoorbeeld je auto wat verder weg zetten of een halte eerder uit de bus stappen. Als je een stevige wandeling van 10 minuten maakt heb je heen en terug alweer 20 minuten gewonnen op 1 dag.
  2. Zet een trend op je werk en maak een wandeling in de pauze met je collega’s. Heb je rond 10 uur en 15.00 koffiepauze? Ga naar buiten! Even 10 minuutjes flink je benen strekken, frisse lucht naar binnen snuiven. Je zult merken dat je daarna ook beter kunt concentreren. Ook na de lunch is het een heel goed idee om even te gaan wandelen. Het is heel goed voor de spijsvertering en het helpt om je eten beter te laten zakken. Zo hoef je niet stiekem een knoopje los te doen na de lunch.
  3. Ga met een vriend/vriendin een stukje lopen en stap flink door. Spreek een vaste avond of ochtend af en loop steeds een andere route. Zo zie je ook nog eens wat en jullie kunnen meteen lekker bijkletsen.
  4. Heb je een hond? Ga lekker naar de bossen als je de tijd hebt of anders een rondje in de wijk. Maar stap wel in een stevig tempo door. Op deze manier ben je toch gemiddeld drie keer per dag 10 minuten tot een kwartier aan het lopen.

Om je te helpen herinneren aan je wandeling, kan je een herinnering in je telefoon instellen om je te waarschuwen of je kan een een leuke app of stappenteller downloaden. Voordeel hiervan is dat deze ook nog eens motiverend werken.

Fietsen

Met een half uurtje fietsen verbrand je toch maar mooi een gevulde koek of een punt taart (zonder slagroom), 2 stroopwafels, 4 bitterballen of 2 PowerSlim snacks: een reep crispy framboos en de barbecue snack. Met fietsen verbrand je 8,5 kcal per minuut (bij een gemiddeld gewicht van 75 kilo en stevig door fietsen).

Hoe ga je fietsen in je dagelijks leven inpassen?

  1. Woon je minder dan 10 km van je werk? Pak de fiets! Het lijkt vaak of je met de auto sneller bent, maar met het drukke verkeer, de stoplichten en die vervelende files kan het zelfs zijn dat je met de fiets sneller bent. Als je heen en terug fietst verbrand je al gauw 500 kcal per dag extra! (bij een gemiddeld gewicht van 75 kilo en stevig door fietsen).
  2. Ben jij zo’n type die zeker iedere dag of om de paar dagen nog een klein boodschapje doet? Omdat je misschien wat vergeten was bij de grote zaterdagmiddag boodschappen of om wat verse groentes of vlees/vis bij te halen. Hier kun je ook weer een mooie winst pakken door dit op de fiets te gaan halen, want zo’n klein boodschapje past makkelijk aan je stuur of in je fietstas.

Gedoe met kinderen? Het went vanzelf! In het begin is het misschien een beetje lastig , maar al gauw weet je niet beter. Je kinderen zullen die frisse lucht ook heerlijk vinden en ze kunnen lekker hun energie kwijt.

Extra tips voor op je werk:

Doe oefeningen terwijl je achter je bureaustoel zit. Dus span die bilspieren maar samen, houd dit 5 tot 10 seconden vol en ontspan weer. Deze oefening kun je zo vaak doen als je wil.

Loop even naar die collega als je een vraag hebt i.p.v. een mailtje te sturen.

Dit is ook een collegiale tip: ben die collega die vaak koffie en thee haalt voor iedereen. Je bent geliefd en je zit tenminste niet uren achter elkaar op die bureaustoel.

Deze kon natuurlijk niet achter blijven: neem vaker de trap. Je kan bijvoorbeeld ook verdieping lager naar het toilet gaan. Goed voor de spieren en de bloedsomloop. Het lijkt misschien weinig uit te maken maar het zijn juist dit soort kleine gewoonten die dagelijks terugkomen die uiteindelijk het grote verschil maken!

Nog wat tips voor extra beweging in huis of buiten de deur:

Houd een grote schoonmaak! Ga thuis flink aan de slag met stofzuigen, ramen wassen of de tuin. Hiermee verbrand je zeker heel wat calorieën en je hebt daarna een heerlijk opgeruimd huis. Twee vliegen in een klap. Met een halfuurtje van onder tot boven stofzuigen heb je toch maar weer mooi een dikke plak cake verbrand.

Speel met je (klein)kinderen. Jij blij, zij blij: kinderen vinden het te gek als hun ouders of opa en oma met ze meedoen. Ga lekker voetballen op het veldje of doe lekker ouderwets mee met tikkertje. Met al die blije gezichtjes vergeet je gewoon dat je ondertussen een hoop calorieën aan het verbranden bent.

Plan actieve uitjes. Ga met je vriendin, partner of het gezin op de fiets naar het bos, het zwembad, of naar de speeltuin. Of ga gezellig bowlen, (boeren)golfen, wandklimmen of een dagje indoor skieën. Het is hartstikke leuk en je bent lekker actief bezig.

Dit alleen zorgt er natuurlijk niet voor dat je ineens kilo’s per week afvalt. Maar het is wel een ondersteuning als je bezig bent met afvallen met bijvoorbeeld PowerSlim of ZEN Bodi.

Extra beweging is natuurlijk voor iedereen goed, je verbrandt extra calorieën, je krijgt frisse buitenlucht , vitamine D van de zon en je blijft lekker fit. Met welke van de tips ga jij aan de slag?

Bron: powerslim