juli 22, 2014

7 tips om uitdroging te voorkomen

body unlimited, water drinken, afslankenWater drinken … in onze blog 7 tips om (meer) water te drinken hebben we jou al verteld dat water drinken belangrijk is en hoe je aan die 1,5 tot 2 liter per dag kan komen. Maar we hebben nu te maken met hoge temperaturen. Moeten we gedurende de dag nog steeds 1,5 tot 2 liter water drinken of is dat meer? En hoe kunnen we het beste al dat vocht drinken? In deze blog geven we jou 7 tips om goed gehydrateerd de warme zomer door te komen, hier in Nederland of in het buitenland.

Tip 1 – Let op je urine
Meestal heb je meer nodig dan 1,5 tot 2,5 liter omdat je meer vocht verliest door het zweten. Of je genoeg water drinkt is goed te zien aan je urine. Na je ochtendurine, die gelig van kleur is, moet de urine de rest van de dag licht van kleur zijn. Blijft je urine geel, dan betekent dit, dat je niet genoeg water drinkt.

Tip 2 – Drink met regelmaat
Je hoort wel eens dat mensen onwel zijn geworden omdat ze teveel hebben gedronken. Dit komt omdat ze teveel in een te korte tijd hebben gedronken. Dit kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Drink dus niet al het water in één keer, maar spreid het over de dag. Bijvoorbeeld door elk uur of half uur een glas water te drinken, en blijf daarbij je urine in de gaten houden.

Tip 3 – Let op met koude drankjes en ijsklontjes
We kennen het allemaal wel: “geef mij maar een koel drankje met veel ijsklontjes. Dat zorgt er wel voor dat ik minder warm wordt.” Helaas is juist het omgekeerde het geval. Dat heerlijke glas ijskoude water of dat drankje met ijsklontjes zorgen dat je lichaam het signaal krijgt om jou lichaam op te stoken. Dit komt omdat jou lichaam een temperatuurregelaar in zich heeft. Als er veel kou in komt dan gaat het opstoken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Vermijd dus al te koude dranken en drink water op kamertemperatuur.

Tip 4 – Neem genoeg water mee
Ga je naar het strand? Neem dan een aantal liter flessen water mee. Het is wel wat sjouwwerk, maar zo zorg je ervoor dat je genoeg water kan drinken zeker als je het onderweg of op je bestemming niet kan kopen.

Tip 5 – Let op met alcohol
Heerlijk om met warm weer heerlijk een koud biertje of een wijntje te drinken. Maar drink er dan extra water bij. Saai, misschien … maar het zorgt er wel voor dat je uitdroging voorkomt. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. En door extra water te drinken bij je glaasje alcohol voorkom je dat je uitdroogt.

Tip 6 – Geef je water een heerlijk smaakje
Vind je het saai om alleen maar water te drinken? Wat dacht je ervan om je water een lekker smaakje te geven. Je kan bijvoorbeeld een paar takjes munt in je water doen, en/of een paar schijfjes komkommer. Wat ook erg lekker is om een paar schijfjes citroen of sinaasappel in je water te doen. Wat ook heerlijk is om je water een lekkere smaak te geven met Greensweet-stevia. Wat dacht je van de druif smaak, of hou jij meer van frambozen?

Tip 7 – Eet veel fruit
Tijdens het zweten verlies je naast vocht ook zouten die aangevuld moeten worden. Er is een aantal heerlijke fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. Je kunt ze natuurlijk gewoon eten, maar je kan er ook een heerlijke smoothie van maken. De fruitsoorten waar je aan kan denken zijn meloen, mango, appels, aardbeien, bananen, frambozen en blauwe bessen. Koning onder het fruit is de watermeloen.

Wat doe jij om jouw vocht op peil te houden? Heb je nog tips, deel ze dan hieronder, we zijn er erg nieuwsgierig naar.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.